20 August 2009

Bliksems!

Ik belde M. op en zei: 'He, er zit een hele stapel ontzettende onweersbuien aan te komen, heb je zin om mee te gaan, de weilanden in, met de auto, en dan te proberen wat bliksemfoto's te maken?'
'Tuurlijk!' riep M. door de telefoon. Binnen een kwartier had ik hem opgehaald en reden we een zeer donkere lucht tegemoet die steeds oplichtte door bliksems. We parkeerden naast een boom die in het open veld stond, in de hoop dat de bliksem die eerder zou kiezen dan ons, en gingen foto's maken. We zouden al blij geweest zijn als we beide überhaupt een zichtbare flits op de plaat zouden krijgen, maar het werd weer eens een schitterend fantastische avond! Bij elke flits die vermoedelijk op de foto was gekomen barstten we in juichen uit, met intussen de Carmina Burana uit de boxen van de autoradio en het uitzicht op de stad Groningen in de verte. Zie de foto's hieronder!
Doe mij een groot plezier en klik een paar van deze foto's even aan !

Hierboven: een inslag op de weg een kilometer vóór ons!


LET OP: Mocht je dit zelf ook eens gaan doen; wij hebben al deze foto's vanuit de auto gemaakt. Het lijkt me levensgevaarlijk om zoiets buiten te doen.

We hadden de toestellen op een sluitertijd van zo'n 30 seconden, de iso op 200 en later op 400, en het diafragma eerst helemaal dicht (toen het nog vrij licht was buiten) en later half open. Ik ben bezig geweest met een Canon 400D met daarop geschroefd een Tamron groothoeklens, 10-24 mm, wat zeer handig is: met zo'n groothoek heb je al snel een bliksem te pakken. We hadden de ruitenwissers de hele tijd aan, dat moest wel door de regen, maar door de lange sluitertijd zie je daar niks van. Nog een tip: neem je favoriete avondmuziek mee!

11 comments:

Tatiana said...

Fantástica essas imagens!!!

Hidda said...

Goed werk mannen!

Marius said...

Gaaf!

Anonymous said...

stille hand voor 30 seconden sluitertijd ! die inslag is mooi. maar wat beweegt er telkens voor het beeld langs?

rutger said...

Wat er voor het beeld langs beweegt is toch een stukje van de ruitenwisser, die donker afsteekt op het moment dat de bliksem door de lucht schiet.

En ik had het toestel gewoon steeds voor op het dashboard liggen, half op het stuur, een beetje omhooggericht, zodat je geen stille hand nodig hebt.

En de flits duurt toch maar zo kort dat je die er altijd scherp op hebt.

Jasper said...

Geweldig! Wat een foto's!!

Gos said...

Hoi,

Bedankt voor de gebruikte instellingen. Ik ben gisteren ook even met de auto + camera op pad geweest en op zich waren het wel leuke foto's maar met jullie gebruikte instellingen kunnen ze de volgende keer misschien een stuk beter worden :)

Nogmaals bedankt en super foto's trouwens :)


Groeten,
Gos

bertien said...

Wat een prachtige foto's.
Ben erg onder de indruk.

Dank je wel.

Lideke said...

Wat een FLITSENDE foto's. Dat nog niemand voor mij zo'n flitsende reactie heeft gegeven.

anketrien said...

Mooi man! Leuk in combi met het filmpje en de Carmina Burana!

F. said...

this is great!, i wish i could also take pictures but i'm not patient enough ..