09 October 2006

Fossilhunts

De eerste van onze legendarische fossilhunts vond plaats in Noord-Frankrijk, in 1999. M. en ik hadden al wat fossiele haaientanden, wat barnsteen en wat kleine schelp-afdrukken gevonden -op zich ook prachtig- maar we vonden dat we nu maar eens een echt fossiel moesten vinden.
En daarmee bedoelden we eigenlijk: een ammoniet, zo'n spiraalvormige schelp. Die hadden we alleen nog maar in musea gezien.
Dat het toevallig oktober was maakte ons niet zoveel uit. Een hotel reserveren leek ons weer zo'n gedoe, en we wilden het allemaal nogal low-budget houden, dus we namen de tent mee. Na een paar uur rijden waren we in Calais waar we een camping opzochten.
De campingbaas moest er hartelijk om lachen dat wij zó laat in het seizoen nog bij hem kwamen kamperen. Dat ging langs ons heen, want wij staarden alleen maar naar de grote ammoniet die boven zijn hoofd op een plankje stond.
Het was niet zo warm meer, maar voor de tent koffiedrinken met je muts op bleek bijna nog mooier dan zonder muts.
We hadden al snel door dat de Fransen absolument niet wilden dat er met hamers en beitels in de kliffen gehakt zou worden. Dan zou binnen de korste keren half Frankrijk afbrokkelen en in zee verdwijnen. Dat leek ons helemaal niet zo'n slechte zaak, maar het hakken was eigenlijk niet echt nodig. De opgedroogde klei lag in lagen op elkaar, je kon gewoon steeds een nieuwe laag oppakken en kijken of er iets moois onder lag.
Die dag begon onze fossielzoekcarrière pas echt. We vonden ammonieten in de klei.


2 comments:

Anonymous said...

wat cool! hoe oud is zo'n ammoniet ongeveer? kan je ze ook in nederland vinden?

Anonymous said...

die ammonieten zijn zo'n 100 miljoen jaar oud.
in nederland zouden ze misschien wel ergens in de grond kunnen zitten, maar juist bij kliffen zijn dat soort 'lagen' bereikbaar. en helaas hebben we hier geen kliffen. maar Calais is vlakbij! zelfs vanaf Groningen maar 5 uur rijden.