31 August 2011

Calligraphy nib

Chinezen die hun fraaie Chinese tekens graag op een mooie manier willen neerpennen, gebruiken daarvoor -denk ik- een vulpen met een zogenaamde 'bent-up nib', ook wel genoemd 'ski-jump nib', ook wel genoemd 'calligraphy-nib'; een vulpen met een omhooggebogen punt. Zie de foto hierboven.
Als je zo'n pen (waarvan ik er inmiddels een aantal verschillende heb) rechtop houdt, krijg je een gewone dunne lijn, maar als je hem wat platter houdt, wordt de lijn soms wel 2 a 3 mm dik! Je kunt (en zult onbedoeld) ontzettende variatie in lijndikte in je tekening krijgen met zo'n penpunt!
Zie hieronder, en let vooral ook even op de letters onder en boven de schetsjes.

Let op de dunne en dikke lijnen (klik aan):

Ik kwam toevallig eens werk tegen van de Singaporese Tia Boon Sim en Don Low, die met zulke vulpennen mooi werk bleken te maken. Bij hen ontdekte ik ook dat er inkt is die ongelofelijk goed is (lichtecht en watervast - de Amerikaanse Noodlers Ink dus) en die je in zulke vulpennen kunt gebruiken.

Daarnaast ontdekte ik drie weken geleden dat er een Chinese site is (www.sourcingmap.com) waar ze dit soort vulpennen verkopen, voor slechts 5 of 6 of 7 euro per stuk, die ze ook nog eens gratis opsturen! Hoe ze het doen weet ik niet, maar vandaag kreeg ik er zes verschillende thuis waarvan er drie heel goed waren. Hieronder een daarvan:In dit soort pennen gaat geen inktvulling; je krijgt er inkt in door de vulpenpunt in de inktpot te houden waarna je een zuigertje omhoog kunt draaien, zodat dat reservoir zich volzuigt. Zie hierboven. .

Hier nog een andere:

Hier kun je een van deze pennen kopen. Als je die site even goed doorzoekt vind je er nog veel meer van dit type. Ze zijn extreem goedkoop; kan bijna niet goed zijn zou je denken, maar de exemplaren die je hierboven ziet, die ik dus vanmiddag kreeg... geweldig.
Noodlers ink moet je even googlen, kun je in de USA of de UK bestellen. Is wel iets duurder om te laten opsturen.
Als je zo'n pen thuis krijgt, moet je soms de punt even met heet water + afwasmiddel schoonmaken, soms doen ze het in het begin niet. Nb pas op: je kunt geen oostindische inkt in zo'n pen gebruiken, dat droogt keihard op!

8 comments:

Erik van Elven said...

Leuk! Neem aan dat het ook werkt met Oostindische inkt oid?

rutger said...

Nee, pas op, dat droogt keihard op in je pen, dan kun je hem na een keer weggooien.

annet said...

hallo rutger,
heb je ook tips voor vulpennen met een normaal kroontje om mee te schetsen? ik ken die rotring artpennen maar die vind ik wat overdreven.

annet said...

erg mooie schetsjes trouwens! vooral die eerste koe vind ik prachtig!

rutger said...

Annet: met gewone vulpennen kun je natuurlijk ook schetsen, maar de inkt in gewone vulpenvullingen verbleekt echt heel erg snel, die zou ik dus niet gebruiken. Tenzij je het ECHT alleen maar om te oefenen gebruikt, maar je weet natuurlijk nooit of je per ongeluk iets supermoois maakt.

Marjoke said...

Nogmaals dank voor je vulpen&inkttips! Gisteren kwam het pakketje uit China binnen, wat een feest! Ben de pennen nu aan het uittesten met 'Pelikan Fount India Drawing Ink for Fountain Pens' voordat ik me aan de Noodler's waag. Die is ook dekkend en lichtecht, iets blauwer van kleur en een stuk goedkoper...

Marjoke said...

enne... geweldige pentekeningen van Zweden trouwens! Groet!

rutger said...

Leuk dat je ook zo'n pen hebt, succes ermee!