08 October 2010

Houtbrandertje

Mijn goede vriend M. (zie trouwens hier zijn gloednieuwe weblog) kwam na het zien van een paar voorbeelden op Youtube op het idee zelf een campingbrandertje te maken. Normaal nemen we op kampeertochten een brander met daarin een gasblikje mee, maar we zouden nu een brander gaan maken die je gewoon op hout kunt stoken. Ideaal dus.

Hier de tweede versie die we gemaakt hebben. De eerste versie was niet goed gesoldeerd en viel uitelkaar. Dat zou deze tweede overigens ook doen:Daarna ben ik bezig gegaan met een aluminiumplaat die ik nog had liggen, en na een hele poos flexen, popnagelen, vijlen en buigen had ik ongeveer een brander in elkaar.


Op deze foto zie je hem al branden, samen met versie 2 die het na wat aanpassing ook ontzettend goed deed! Weg met de gasblikjes!

De brander heeft een dubbele wand in het onderste deel (dat kun je nog niet zien op deze foto's), en het is de bedoeling dat het hout zo heet wordt dat er houtgas ontstaat, dat naar onderen zakt, en dan door de dubbele wand heen omhoog gaat (en intussen verhit wordt) zodat het als het bovenin weer in de verbrandingskamer komt ook nog eens ontbrandt.
Binnenkort vast wat meer foto's.

No comments: