Vandaag ben ik even buiten geweest om eens te proberen een schilderijtje te maken met een zogenaamd beperkt palet, met daarop slechts de kleuren oker en (cadmium)rood, en zwart en wit (in feite maar twee kleuren dus!). Dat wordt ook wel eens het 'ZORN'-palet genoemd, naar de Scandinavische schilder Anders Zorn, die regelmatig zo'n palet van deze kleuren gebruikte. Als je daar wat meer over wilt weten: er is veel over te vinden via de Grote Zoekmachine.
Hierboven zie je wat ik er mee gemaakt heb. Door dat het zwart zo koel is, lijkt het blauwe tinten op te leveren, zeker als je het tussen de warmere kleuren plaatst. Wat dit soort dingen betreft valt er nog heel veel te oefenen en te ontdekken voor mij.
Het was dus een hele leerzame ochtend. Ik kwam er namelijk achter dat je op die manier inderdaad wel een soort eenheid in je kleuren krijgt en dat je inderdaad ook geen felle groenen en blauwen kunt maken.
Vergelijk op de foto hieronder het groen van het gras maar eens met het geschilderde gras - daar zit veel verschil tussen. Is dat erg? Niet echt.
Maar als je een studie wilt maken met kleuren die meer lijken op de werkelijkheid, moet je dus andere andere kleuren op het palet leggen dan deze.
Dat ligt misschien heel erg voor de hand, maar ik vond het toch nuttig om dat zo eens te zien. Voor het modelschilderen zou dit palet wel heel geschikt kunnen zijn, omdat je er wel allerlei huid-achtige kleuren mee kunt mengen, waarbij je ook grote kans hebt dat de kleuren harmonieus bij elkaar blijven passen.
Maar voor een landschapje met blauwe lucht en echt groen gras is het niet handig. Vandaar dat ik 's middags thuis nog even snel heb geprobeerd om een luchtje+landschap te schilderen met een eveneens beperkt palet, maar wel met fellere kleuren. Daarover morgen meer!
3 comments:
Leuke oefening.
Kevin Menck heeft ook een paar mooie studies met dit palet gemaakt:
http://kevinmenck.blogspot.com/search?q=zorn
Leuke link, dank.
Ik ga het palet binnenkort ook eens proberen. Veel plezier in Denemarken, ben benieuwd naar de resultaten.
Post a Comment