20 January 2010

IJsvogel (2)

Vanmorgen heb ik de ijsvogel opgehaald! Wat een schitterend prachtig beestje! Als je eens een ijsvogel ziet, en dat is al niet zo vaak, is het meestal van een behoorlijke afstand of een stoffig opgezet exemplaar, maar het vogeltje dat ik vanmorgen in ontvangst nam (bevroren) was heel vers en fonkelend blauw en warm oranje, héél fraai.

Op de foto hieronder kun je zien wat voor een prachtige iriserende kleuren de veren hebben. De linker foto is met het licht mee gemaakt, waarbij je een turqooisachtige kleur ziet, en de rechter vanaf de andere kant, tegen het licht in: paarsblauwig. Het is dus precies dezelfde vogel, maar zo verschillend ziet 'ie er uit, afhankelijk van de lichtrichting! Vandaar dat je je ogen bijna niet kunt geloven als zoiets langs komt vliegen, dan treden er dezelfde effecten op.

Zoals je hem nu ziet, hierboven, bedekken de vleugels de rug voor een groot deel, maar 'in vlucht' zie je dat de hele rug zo mooi blauwgroen gekleurd is.

Ik ben er snel mee naar huis gereden en na wat voorbereidingen ben ik er mee bezig gegaan.
Omdat het rond een uur of drie al weer donkerder begon te worden ben ik toen gestopt; hopelijk maak ik het schilderijtje morgen af. Ik laat er nu nog geen foto's van zien, maar morgen of overmorgen zeker wel. Het gaat goed volgens mij!

OK dan, hier één foto van toen ik net begonnen was:

Je zou kunnen zeggen: hé Rutger, je hebt al meerdere schilderijtjes gemaakt met vrijwel dezelfde compositie, moet dat niet eens op een wat andere manier?
Ik vind het boeiend om bijzondere composities te maken, hoewel ik daarin nog heel veel kan leren, maar bij zo'n onderwerp als dit - een schitterend vogeltje - ben ik eigenlijk van mening dat je het zo moet organiseren dat de vogel ook echt het hoofdonderwerp van het schilderijtje is. Alles wat er nog bij komt leidt alleen maar af, denk ik. Daarom doe ik het zo, ook als het al de tiende keer is. Al die schilderijtjes komen toch niet naast elkaar te hangen.
Blijf Krabbenvangen in de gaten houden, de komende dagen!

2 comments:

david said...

mooi beestje, hoor. heb je hem ook ingespoten met dat spul, zodat je hem nog heel lang kunt bewaren?

rutger said...

nee, ik ga vandaag bij de politie langs om een papiertje te halen, dat je nodig hebt om hem te laten opzetten.