04 November 2009

Denemarken - eerste buitenstudie

Hier het eerste plein-air schilderijtje waar ik deze Denemarkentocht mee bezig geweest ben (klik aan voor een vergroting):

Ik had mezelf ten doel gesteld om te proberen om in elk geval één schilderijtje met duidelijke herfstkleuren te maken. Toen ik aan de rand van Aabenraa het bos in reed, kwam ik over een zodanig heuvelig bosweggetje, dat ik allerlei kansen voor een mooi schilderijtje zag. Hier ben ik dus gaan zitten:

Voor de mensen die de exacte locatie willen weten; zie het kaartje hieronder. De gele punaise staat precies op de juiste plek. Je kunt in- en uitzoomen op de kaart.


Eerst een snel schetje gemaakt met houtskool, voor de verhoudingen in het beeld, en toen de verf gemengd tot de kleuren die ik meende te zien op de weg en in het gebladerte:


De verf in grote vlakken op het schilderijtje aangebracht, en daarna meer licht geschilderd (zie bijvoorbeeld het zonlicht op de weg, dat er zo nu en dan te zien was):


Zoals je op de foto hierboven kunt zien, komen de kleuren op mijn paneeltje redelijk overeen met de werkelijke situatie.
En hieronder dan het eindresultaat. Commentaar is welkom. Ik hoop dat je het gevoel hebt dat het geen vlak weggetje is, maar dat het omhoog loopt tegen een heuveltje.

En nog een keer met lijst:

4 comments:

m said...

Prachtig herfstschilderijtje! gr. M.

Edith said...

Wat mooi zeg! Fijn dat je de stappen laat zien hoe je het schilderijtje heb opgebouwd. Geweldig hoe je de juiste kleuren weet te mengen. Wil het eerdaags ook eens gaan proberen maar heb nog niet de lef om buiten te gaan zitten. Eerst maar even oefenen met behulp van een foto. Bedankt !

Erik van Elven said...

Ook zeer goed geslaagd, leuk om de stappen te zien. Hoop dat ik binnenkort ook weer eens tijd heb om buiten te schilderen.

anketrien said...

Je kunt ZEKER zien dat het een heuvel op gaat, die zon door de bomen is ook schitterend.