01 October 2009

Leste man van Torum

Gisteravond na de laatste buien gingen we in Nieuweschans aan boord van een schip, om de voorstelling De Leste man van Torum mee te maken. Het stadje Torum werd in 1509 door een vloedgolf verzwolgen en ligt nu als een Groninger Atlantis op de bodem van de Dollard. We voeren in de schemer naar de sluis bij Nieuwe-Statenzijl en daarna over de Dollard, waar we over de zandplaten in de verte de lichtjes van Emden zagen. De voorstelling was zo succesvol dat ook de toegevoegde data allemaal uitverocht zijn. Ik denk dat het vanavond de ALLERLeste man van Torum gespeeld wordt. Hier een paar foto's.



De Leste man van Torum, hierboven te zien op een bootje dat langszij kwam varen, waarschuwde ons in niet mis te verstaan-Gronings, dat het weer helemaal verkeerd ging met de mensheid, en dat ook dit keer de dijken het niet zouden houden - er zal een nieuwe vloedgolf komen, zei hij.
In de schemering op de winderige Dollard, onder de zware avondwolken, met aanzwellende muziek die je door de koptelefoon hoorde, voelde je het drama dat zich daar precies 500 jaar geleden had afgespeeld.
Een indrukwekkend avondje.

No comments: