08 June 2008

Rode beuk

Vanochtend hebben we een paar stoeltjes, wat eten en drinken, een paar boeken en de schilderkist in de auto gegooid, waarna we de hele dag op allerlei plekken in de provincie hebben genoten van het schitterende weer. Om een uurtje of drie kwamen we bij de Freylemaborg in Slochteren terecht. Ik heb de schilderkist opengeklikt en ben een schilderijtje van een paar bomen gaan maken:


Klik aan voor een vergroting
Ik geef het direct toe: (nog) niet echt fantastisch, maar je moet toch proberen om op de één of andere manier die honderdduizenden blaadjes weer te geven, zonder ze allemaal te gaan schilderen. Ook zie je hier en daar nog een tak door het gebladerte heen, of de zonbeschenen blaadjes van een boom die iets verderop staat. Het is dus zaak om de verf op een dusdanige manier op het paneel te deponeren dat je de suggestie wekt van een zomerse boom.

Ik denk dat ik er nog maar even mee bezig ga. Ik doe dit buitenschilderen vooral om er iets van te leren - hoewel je soms met best hele fraaie schilderijtjes thuis komt, maar het is geen enkel probleem als het niks wordt. Je leert er altijd van, al is het maar de handigheid om de kist snel in- en uit te pakken.

5 comments:

Anonymous said...

Hoi,
Ik vind het erg mooi gedaan hoor, met die zomerse zonnestralen op de boom!

Anonymous said...

Misschien een beetje vreemde vraag maar werk je nu van donker naar licht of van licht naar donker? Ik leer dus nu om van donker naar licht te werken maar krijg buiten steeds problemen met het verkrijgen van mooi licht in mijn schilderijen..

Gr Angeline

rutger said...

De ondergrondkleur van dit paneeltje was (acryl) een soort grijsgroenig, zodat je er met licht en met donker op kunt schilderen.

Anonymous said...

Als ik naar buiten kijk (vanuit de studeerkamer), zie een bijna zelfde plaatje. Rode beuk tussen groene eiken en beuken. Dit werk zou ook goed in Lemferdinge passen, vind je niet?

rutger said...

Dat denk ik ook wel inderdaad, maar dan moeten er nog wel behoorlijk wat puntjes op de i gezet worden.