28 April 2009

Watercolour

Zoals je hier regelmatig hebt kunnen zien zit ik tegenwoordig soms buiten schilderijtjes te maken, met olieverf. Om die olieverfspullen uit te pakken en echt even goed bezig te gaan heb je eigenlijk minstens twee uur nodig. Het leek me daarom handig om ook eens wat waterverfachtige studies te kunnen maken - dat kan veel sneller.

Ik heb gisteren een doosje gekocht met daarin twaalf aquarelkleuren en wat mengbakjes. De kleuren die daar standaard in zitten lijken me heel prima, behalve dat de blauwen allemaal heel groenig zijn, dus ik denk dat ik één daarvan nog ga vervangen door bijvoorbeeld ultramarijn.
Gisteravond heb ik het even geprobeerd: een beetje water, even met de kwast over de verfblokjes en maar eens zien hoe het gaat - aan de grote tafel, uit het hoofd en bij lamplicht:

Even de verf en de penselen getest. Zo te zien moet het mogelijk zijn om op deze manier mooie wolkenluchten te maken.
Ik ben van plan om er niet per sé zo heel vloeibaar mee te gaan werken, wat je vaak ziet met aquarellen, maar om er op een zelfde manier landschapsstudies mee te maken als met de olieverf.
Naast de aquarelverf (die heel transparant is) heb ik er ook nog een paar tubes gouache (dat is een ander woord voor plakaatverf, waar iedereen op de kleuterschool mee heeft geverfd) bij gekocht, die dan juist weer heel dekkend is. Daarmee kun je toch vlakken weer lichter schilderen, wat je met aquarel nooit zal lukken.

We zullen de komende tijd eens zien wat ik er mee ga doen. Hou Krabbenvangen in de gaten! Als je hier de komende maanden geen watercolours van mijn hand ziet, dan is het dus niets geworden.

4 comments:

Erik van Elven said...

Gaaf, ben benieuwd wat je ervaringen zijn. Ik ben momenteel ook met aquarel aan het stoeien maar het ligt me nog niet zo. Ken je de blog van Erik Tiemens (virtualgouacheland.blogspot.com) Zeker de moeite waard om even te kijken.
Ook die van Nathan Fowkes trouwens:
http://nathanfowkes-sketch.blogspot.com/

rutger said...

ja, ik ken ze allebei, wat zijn daar een ongelofelijke dingen te zien zeg!

Anonymous said...

Persoonlijk vindt ik olie toch net wat mooier: Check dit: http://www.phyllisshafer.com/artwork/oil/index.html
(Reno local artist, ben aan het sparen voor een van haar schilderijen)

anketrien said...

Ik vind het prachtig Rutger! Zo af en toe een waterverfje er tussendoor kan dus prima!
Liefs
Anketrien