27 February 2011

Pentekening

Vijftien jaar geleden was ik regelmatig bezig met het tekenen met Oost-Indische inkt. Ik tekende op grote stukken zuurvrij passepartoutkarton die ik had gekregen van T.
Hier een voorbeeld een van de grootste tekeningen (klik aan):

Ik ben er behoorlijk wat avondjes (lees: halve nachten) mee bezig geweest. Mooi muziekje er bij aan en lekker ongestoord aan het werk.
Deze tekening zal ongeveer 50 x 55 cm zijn.
Ik zou nu wel een aantal dingen kunnen noemen die ik anders zou doen, maar dat krijg je toch vaak na een aantal jaar.

24 February 2011

Kepen

Ik heb twee dode keepjes in mijn atelier liggen, maar ik had nog nooit zo'n fraai vogeltje levend, buiten, in het wild gezien.
Nu wel.

2011 blijkt een ontzettend goed kepenjaar. De beestjes lopen geregeld over het terras, bijna altijd samen met hun neven: de vinken. Vanmorgen zag ik er al weer een paar.

23 February 2011

Vuurtoren op Vlieland

Toen ik vorig weekend op Vlieland was heb ik ook nog even anderhalf uur buiten zitten schilderen. Het was koud, met een harde wind, maar ik zat gelukkig in de luwte van het bos achter het dorp, op een hoge duin, vanwaar ik uitzicht had op de vuurtoren.

De schilderkist die ik nu altijd gebruik (deze) bevalt uitstekend, behalve dat het wel een enigszins groot en vooral zwaar exemplaar is. Dat geeft niet als je niet ver hoeft te lopen, of als je met de fiets of met de auto bent, maar als je wel eerst drie kilometer moet wandelen voordat je op een schilderachtig plekje bent, of als je met niet-te-zware tassen op vakantie wilt, is het handig om een lichter (en iets kleiner) exemplaar te hebben. Vandaar dat ik de afgelopen weken zo nu en dan even bezig ben geweest met het maken van een lichtgewicht schilderkist (inderdaad, schilderkist 5.0). Die zie je hierboven.
Hij deed het.

22 February 2011

Goudvink II

Ik ben inderdaad vrijwel de hele dag bezig geweest met het schilderen van de goudvink, en hoewel het nog niet helemaal af is, hierboven toch al een plaatje.


21 February 2011

Goudvink

Vanavond heb ik nog een eindje door de ijskoude duisternis gereden naar mensen die een dode goudvink hadden gevonden!
Ik had nog maar één keer een goudvink (levend) gezien buiten, dit is de tweede. Ik ga proberen om er morgen een mooi schilderijtje van te maken. Hier een paar slechte foto's van het vogeltje. De borst is mooi roze/rood gekleurd, en onderaan de rug heb je knalharde zwartwit-contrasten.
Moet je zien, dat lijkt toch een abstract schilderij hieronder:

20 February 2011

Vlieland

Dit weekend liep ik over ijskoud, winderig Vlielands strand. Al na dertig meter vond ik een brok van een soort vettig, zeep-achtig wit spul:

Na een stuk of tien seconden besloot ik dat het wel paraffine zou moeten zijn, volgens mij is dat een bijproduct in de olieindustrie (en inderdaad, volgens Wikipedia). Ik heb er dus een stukje van meegenomen om te proberen er een gaatje in te boren, om daar een lont doorheen te trekken en aldus een kaars te maken.
We zullen zien.

Ik had natuurlijk snel een heel GROOT blok paraffine gevonden, om zo'n groot mogelijke kaars te maken; het duurde wel een aantal kilometers door mul zand lopen voordat ik bij mezelf dacht: waarom neem je niet gewoon een klein stukje mee, in plaats van het dikste blok dat er ligt?
Binnenkort dus hier: een zelfgemaakte kaars.
Kaarsje.

15 February 2011

Model J.

Vanavond weer ons 'model met de lange dreadlocks' geschilderd. Ik ben er matig tevreden over, er zijn veel dingen op aan te merken, maar ik vond het leuk om eens zo'n frontaal portret te proberen.
Klik het plaatje aan voor een vergroting.

08 February 2011

Model M

Vanavond weer een portretje geprobeerd bij het modelschilderen. Ging wel redelijk goed, hoewel ik nog niet tevreden ben over het roodbruine vlak aan de linkerkant, in de achtergrond. Daar moet ik denk ik nog even mee bezig.
Je kunt de foto natuurlijk even weer aanklikken voor een vergroting.



En hier nogmaals het eindresultaat:

05 February 2011

A-brug in Groningen

Hier dan het resultaat van mijn eerste poging om eens een 'stadslandschap' te schilderen. Leuk om eens te proberen, ga ik zeker nog weer doen.
Er valt allerlei kritiek op dit schilderijtje te geven, doe dat ook vooral. Klik het plaatje ook even aan voor een vergroting.

02 February 2011

Hunebed bij Loon

Hierboven dan het schilderijtje waarvan ik het eerste deel ter plekke gemaakt heb in de vrieskou en het laatste deel in het atelier. Klik aan voor een vergroting. Het is voor een schilderkist-schilderijtje best groot: zo'n 40 cm breed.
Nog een detail er van:

Commentaar is als altijd welkom.
Binnenkort misschien nog wat foto's van het fabricageproces, en ook van het resultaat van mijn eerste stadsgezicht, dat ik vandaag afgemaakt heb.

Koud

Vanmorgen zat ik volgens plan, net nadat het licht geworden was, bij het hunebed van Loon om te proberen er een schilderijtje van te maken... maar wat was het KOUD!!
Afgezien van de temperatuur die op -3 graden bleef steken, was het ook nog eens windkracht 4. Na anderhalf uur pijnlijke vingers van de kou vond ik het mooi geweest. De rest van de middag ben ik bij mijn kacheltje in het atelier bezig geweest met het uitwerken/afwerken van de opzet die ik gemaakt had.
Hier een foto van toen ik net begonnen was:

Zo onbeschut zat ik te schilderen:


Schilderen in de vrieskou is prima te doen, maar ik heb maar weer eens gemerkt dat het dan niet moet waaien.