30 August 2009

Engelse rotsen

Hier een watercolour die ik in mei in Engeland heb gemaakt, misschien wel de eerste die ik heb gemaakt in het proces van leren omgaan met waterverdunbare verf (gouache en aquarel). Klik onder het bericht op het label 'watercolour' om iets meer daarvan te zien.


29 August 2009

RTL-4 weerbericht gehaald!

Het is gelukt! Zoals ik gisteren al meldde, had ik een paar vrij bijzondere wolkenluchten naar het weerbericht van RTL4 gemaild, in de hoop dat er een op televisie getoond zou worden. Ik had er vandaag al een paar keer aan gedacht, dat ik even het weer zou moeten kijken, maar helaas was ik toch aan het boodschappen doen tegen acht uur...
Maar goed, ik heb het zojuist even op internet gezien, superleuk!


Mijn goede vriend D. was ook al eens met een foto op het weerbericht gekomen, dus wat dat betreft staan we nu weer gelijk.
Hoewel ik natuurlijk twéé foto's op tv had... ;-)

Voor de mensen die het met eigen ogen willen zien: klik hier voor dat weerbericht.

28 August 2009

Mammatus

Dit begint wel de maand van de spectaculaire weerfoto's te worden voor mij! Zoals je hieronder vast al hebt gezien, was ik een week geleden met M. bliksems aan het fotograferen. Vanavond was er een schitterende regenboog, echt een hele felle, en nog geen 10 minuten later: heel bijzondere mammatus-wolken. Ik heb een paar van deze foto's naar RTL-weer gemaild, kijk morgen (zaterdag) dus even of je er een van langs ziet komen. Klik deze maar eens aan:




Voor meer spectaculaire foto's van dit soort wolken: klik hier.
En hier nog de regenboog:

27 August 2009

In de leeuwenkuil

Deze man heeft een wildpark met een heleboel leeuwen, die hem zo te zien goed kennen. Toch lijkt me dit nog steeds vrij link - hij zou eens die film moeten zien over die man die tussen de wilde Grizzlyberen leefde, die hem accepteerden... totdat ze hem opaten.

26 August 2009

Grote garnalen

Vorig jaar op vakantie in Zeeland zag ik bij een vishandel een paar hele mooie grote garnalen liggen, een soort gamba's waarschijnlijk. Ik heb er een paar van gekocht om na te schilderen. Pas toen ik er mee bezig ging kwam ik er achter hoe ontzettend veel pootjes die beesten hebben! Wat een werk!


24 August 2009

Koe #3517

Een deel van de vakantie waren we aan het kamperen bij de boer. Hij had een aantal appartementen in de schuur gemaakt, en een campingveldje aangelegd, want aan de koeien viel in deze tijd nauwelijks meer geld te verdienen. "Als je er een koe wilt hebben, dan neem je er maar een mee!" zei hij. Onze auto zat al zo vreselijk vol met alle vakantiespullen dat dat me niet zo'n goed plan leek.
Ik ben we een poosje bij de koeien in de schuur gaan zitten om er een paar olieverfschetsjes van te maken. Het schilderen van een levende koe is nog niet zo gemakkelijk - ze bewegen zo veel. En als je al een koe liggend aantreft, is de kans groot dat ze binnen 10 minuten weer opstaat, en de kans dat er acht andere nieuwsgierige koeien voor je gaan staan waardoor je niets meer van je model ziet, is nog veel groter. Toch heb ik onderstaand schilderijtje weten te maken, ik ben er tevreden over. Het is vrij klein, ongeveer 9 x 17 centimeter.
Klik aan voor een vergroting:


Krabbenschilden


Het begint weer herfst te worden, dus misschien zit er de komende maanden weer een een tripje naar Denemarken oid in! Hier zie je me met een paar fraaie krabbenschilden die ik net in een grote Deense haven had gevonden.
Klik nog eens op de titel bovenaan Krabbenvangen voor een mooi filmpje.

22 August 2009

Bliksems (II)

Hier nog een filmpje van eergisteravond, toen ik met M. ging proberen om bliksemfoto's te maken. Als je dit filmpje gaat bekijken, zet het geluid dan aan! Je ziet op deze film een ree wegrennen, de aankomende onweersbui en je hoort hoe enthousiast wij werden van de goed gelukte foto's! Doe dus nu de speakers lekker hard aan en zie dit:

21 August 2009

Kaasschaven

Het viel me een paar maanden geleden al op dat er steeds meer grafitti-kaasschaven verschenen in het zuiden en zuidwesten van de stad Groningen, en toen ook mijn goede vriend D. van No Countryclub er een paar had gezien, besloten we om ze allemaal te fotograferen en er dan eens wat aandacht aan te besteden op onze blogs.
Deze week bleek dat Bob en Gelkinghe er al over hadden bericht.

Hieronder nog een foto van één van de inmiddels ongeveer negen gespotte kaasschaven, deze zat op de oprit naar het Julianaplein in Groningen, maar is inmiddels weer verwijderd. Toch kon ik er vanmiddag nog steeds een foto nog van maken:

Dit was de enige kaasschaaf uit de serie die met goudverf was gespoten, de rest was met zilververf gemaakt. De schavenmaker blijft vooralsnog onbekend.

Voor een mooi overzicht (van Bob) van de schaven: klik hier.

20 August 2009

Bliksems!

Ik belde M. op en zei: 'He, er zit een hele stapel ontzettende onweersbuien aan te komen, heb je zin om mee te gaan, de weilanden in, met de auto, en dan te proberen wat bliksemfoto's te maken?'
'Tuurlijk!' riep M. door de telefoon. Binnen een kwartier had ik hem opgehaald en reden we een zeer donkere lucht tegemoet die steeds oplichtte door bliksems. We parkeerden naast een boom die in het open veld stond, in de hoop dat de bliksem die eerder zou kiezen dan ons, en gingen foto's maken. We zouden al blij geweest zijn als we beide überhaupt een zichtbare flits op de plaat zouden krijgen, maar het werd weer eens een schitterend fantastische avond! Bij elke flits die vermoedelijk op de foto was gekomen barstten we in juichen uit, met intussen de Carmina Burana uit de boxen van de autoradio en het uitzicht op de stad Groningen in de verte. Zie de foto's hieronder!
Doe mij een groot plezier en klik een paar van deze foto's even aan !





Hierboven: een inslag op de weg een kilometer vóór ons!


LET OP: Mocht je dit zelf ook eens gaan doen; wij hebben al deze foto's vanuit de auto gemaakt. Het lijkt me levensgevaarlijk om zoiets buiten te doen.

We hadden de toestellen op een sluitertijd van zo'n 30 seconden, de iso op 200 en later op 400, en het diafragma eerst helemaal dicht (toen het nog vrij licht was buiten) en later half open. Ik ben bezig geweest met een Canon 400D met daarop geschroefd een Tamron groothoeklens, 10-24 mm, wat zeer handig is: met zo'n groothoek heb je al snel een bliksem te pakken. We hadden de ruitenwissers de hele tijd aan, dat moest wel door de regen, maar door de lange sluitertijd zie je daar niks van. Nog een tip: neem je favoriete avondmuziek mee!

19 August 2009

Rondje van de natuur

Een héél enkele keer kom je tijdens een wandeling zoiets tegen: een grasspiet of rietstengel, die door de wind een tekening op de grond maakt. De eerste foto heb ik gemaakt in Denemarken, de tweede hier in Drenthe, deze winter vanaf het ijs. Kunst van de natuur zelf.


17 August 2009

Heinrich von Zügel

Toen ik gisteren eens even een aantal van mijn kunstboeken bekeek, kwam ik opeens een afbeelding tegen van de schilder Heinrich von Zügel. Wat kon die man schilderen! Hier een paar plaatjes, maar ik kon geen digitale versie vinden van het schilderij dat ik in mijn boek zag, ik zal daar snel even een foto van maken om hier te laten zien. Hier dus een paar andere werken, die ook niet verkeerd zijn! Prachtige kleuren en lekker schilderachtig, zo moet het volgens mij.




16 August 2009

Omvallende boom

Vanavond gebeurde er iets spectaculairs: terwijl we buiten zaten te eten hoorden we opeens: KRAAAAAAK !!!! waarna één van de bomen van de buren doormidden brak, onze schutting versplinterde en deels op onze eettafel terecht kwam. Wij waren één seconde eerder van onze stoel gesprongen zodat er gelukkig niemand gewond raakte!



13 August 2009

Vlinder

Op vakantie kwam ik een schitterende vlinder tegen die nog niet in mijn mapje 'vlinders' zat. Gelukkig bleef 'ie lang zitten, net als zijn soortgenoten, zodat ik er een paar prima foto's van kon maken.
Het klinkt misschien nogal suf, om een mapje 'vlinders' te hebben, maar er is zoveel moois te zien in de natuur, en ik weet van zó weinig soorten hoe ze heten, dat ik besloten heb daar wat aan te doen. Ik heb de volgende mapjes gemaakt: kevers, vogels, vlinders, hommels, wantsen en overige beesten. En daar komen uiteraard alleen foto's in die ik zelf gemaakt heb.
In het mapje wantsen zitten bijvoorbeeld nu twee exemplaren, de zuringwants en de vuurwants. Die weet ik feilloos te herkennen. Het is een begin.
Hier de franse vlinder, moet haast wel een kleine parelmoervlinder zijn, dacht ik.


12 August 2009

Meer ijsbeerfoto's

In het Ouwehands Dierenpark kun je ijsberen zien zwemmen achter een glazen wand! Echt heel mooi, en op de foto soms leuk door de spiegelingen van de toeschouwers.




11 August 2009

De Vecht II

Vanmorgen reden M. en ik dus om ongeveer 3.30 uur naar het zuiden, naar de Vecht, om eens te zien of dat de moeite waard was. We hebben de hele dag in het gebied rond Ommen rondgereden, en vaak gestopt om wat foto's, schetsen of watercolours te maken. Hieronder wat resultaten. Neem het allemaal niet te serieus, het zijn gewoon oefeningen. De tekeningen heb ik met een soort houtskoolpotlood (Conté 2B) gemaakt op papier, en onderaan zie je een olieverfstudie van de namiddaglucht, toen we al weer op weg naar het noorden waren, op het Dwingelderveld.
Alles is aanklikbaar voor een vergroting.



Detail van het plaatje hierboven