31 July 2009

Foto's

De vakantie is weer voorbij, de geheugenkaarten zijn weer volgeschoten met landschappen, beesten, familiefoto's en mooie luchten. Hier alvast een paar plaatjes - voor een deel gemaakt in Ouwehands Dierenpark.





28 July 2009

Zwart wit

Moet je zien wat een bijzondere zweefvlieg! Een zwartwitte achterkant! Dat had ik nog nooit gezien, maar gelukkig bleef dit exemplaar keurig zitten tot ik een paar foto's had gemaakt.

26 July 2009

SCHITTEREND

Ik had al eens wat beelden gezien van een ongelofelijk prachtig aquarium in Japan, waar ze een muur van doorzichtig acryl hebben van zo'n 8 x 12 meter (!). Dit blijft toch zeeeeeeeer mooi! (ik hoop dat werkt, als het filmpje het niet doet probeer ik het later weer, en het filmpje begint pas na een aantal seconden):
Met dank aan M.

Kuroshio Sea - 2nd largest aquarium tank in the world from Jon Rawlinson on Vimeo.

24 July 2009

Sequoia

Hieronder zie je een paar afbeeldingen van de monsterlijk grote Sequoiaboom - eigenlijk is het een soort conifeer.



Nou wil het geval dat ik afgelopen weekend zomaar een klein plastic zakje kreeg, van J. uit Den Haag, met daarin... minstens 10 Sequoiazaadjes! Hij had er zelf ook al 10 in de grond gestopt, in een potje, en die waren allemaal opgekomen. Gelukkig waren ze nog maar vijf centimeter hoog, maar het zag er veelbelovend uit.
Mocht je hier over 250 jaar op bezoek komen, dan moet je niet vreemd opkijken als je onze stadstuin niet in kunt doordat er 10 Sequoia's staan.
Ik zal ze binnenkort in een potje met grond stoppen - hou Krabbenvangen in de gaten! De tomatenplanten waar ik het laatst over had zijn inmiddels ook al 1.80 meter hoog - planten willen hier prima groeien.

22 July 2009

Krabbenvangen

Je denkt er eigenlijk nooit aan, maar de meeste sloten en riviertjes en kanalen en meren in Nederland zitten vol met krabben en kleine kreeftachtige beestjes! Zie hier de krabben die ik een keer wist te vangen (voor de foto, daarna heb ik ze natuurlijk direct weer in het water gezet) in het noorden van Drenthe. Wat een grote beesten!


Zo moeilijk was het trouwens niet om deze dieren te pakken te krijgen, ze waren zelf uit het water geklauterd, ik hoefde ze alleen maar op te pakken. Klik hierboven op de titel Krabbenvangen voor meer beelden van eh... krabben vangen.

20 July 2009

Tekenen in Mongolië

In Ulan Bataar, de hoofdstad van Mongolië, bezochten we een tempelcomplex. Na een uurtje rondlopen ging ik even zitten om een schets te maken van een van de schitterende gebouwen. Toen ik een poosje bezig was, merkte ik dat er iemand achter me kwam staan.

Ik keek om en zag een vriendelijke oude baas die scherp in de gaten hield of het wel de goede kant op ging met mijn tekening. We spraken elkaars taal niet, en hij verstond ook geen Engels, Duits of Frans, maar toch hebben we samen even overlegd of de schets wel klopte. Hij meende dat ik goed moest opletten of alle verhoudingen wel klopten.
Ik gaf hem daarop mijn potlood en heb hem aan het werk gezet. Hij voegde enkele lijnen aan het papier toe waarover ik dan weer mijn twijfels had, maar ik vond het geweldig leuk dat hij zich er even mee kwam bemoeien. Dat merk je altijd snel: als je ergens zit te tekenen of schilderen heb je al gauw leuk contact met mensen. Dat geldt voor Drenthe tot Mongolië.


18 July 2009

Atelier

Hier nog een paar foto's van de binnenkant van het atelier in de tuin.
Zo opgeruimd zie je het niet vaak, dat was speciaal voor de foto's.



17 July 2009

16 July 2009

Sketchup

Velen van jullie zullen het al weten en gebruiken, maar voor de overige mensen: download Sketchup! Dat is een gratis en heel eenvoudig tekenprogramma van Google, waarmee je gemakkelijk en snel in 3D kunt tekenen. Zie hieronder een paar afbeeldingen die ik er mee gemaakt heb tijdens de bouw van het atelier hier in de tuin. Ga daarna naar Sketchup.google.com, download de software, bekijk een paar tutorials en begin te tekenen!



13 July 2009

Frits Thaulow

Ik ben regelmatig op zoek naar plaatjes van geweldige (oude) schilders, om er van te leren, en hier heb je er weer zo één: Frits Thaulow. Zie hieronder een fraai schilderij (of pastel?) en klik daarna hier voor meer van zijn werk.

10 July 2009

Ochtendlicht op een berk

Afgelopen maandag ben ik dus de hele dag buiten aan het schilderen geweest, maar ook dinsdag was ik 's ochtends even 'in het veld' bezig: ik was weer met M. de Drentse hei op. We waren niet zo extreem vroeg als twee weken geleden (toen stond wekker op 3.00 uur!); ik hoefde pas om 5.00 uur 's morgens bij M. te zijn.
Om 5.50 liep ik al met kletspoten (natte voeten) op zoek naar een geschikt onderwerp om een buitenschilderijtje aan te wagen. Ik vond een berk.
Doordat de aarde beweegt, verschoven de schaduwen snel over de boom, maar ik heb geprobeerd om er zo snel en goed mogelijk iets van te maken. Ik ben er nog niet tevreden over, nog maar eens aan verder prutsen dus, maar hier een plaatje van de de situatie:

Het was eigenlijk een stuk kouder dan ik had gedacht - kwam natuurlijk ook door twee uur lang in de wind stilzitten met natte voeten. Toch blijft het prachtig werk, dat buitenschilderen.

09 July 2009

Prachtig!

Moet je dit zien, een geweldige onverwachte Michael Jackson-tribute!
Met dank aan P. en J.


Update: kijk ook even naar dit prachtige filmpje!!

08 July 2009

Denemarkenfilm

Hier een door D. gemaakte compilatie van onze belevenissen in Denemarken, twee weken geleden, nu ook te zien op No Countryclub! Zet het geluid aan!

07 July 2009

Wolkenstudie

Hier nog een luchtstudie die ik ook maandagmiddag gemaakt heb, helemaal aan het randje van Nederland - als ik een kilometer zou lopen was ik over de grens bij Nieuwe Statenzijl.
Ik schilder geregeld donkere luchten, omdat die er zo mooi dramatisch uit zien, maar ik wilde nu eens proberen het karakter en de kleuren van een 'zomerse middag'-lucht in olieverf te vangen. Gewoon als studie, daar kan ik later in het atelier weer naar kijken als ik met andere schilderijen bezig ben.
Je kon duidelijk zien dat de witte delen van de wolken wat roziger/oranjeachtiger werden, naarmate ze verder weg (en visueel dichterbij de horizon) waren. Hieronder het resultaat. Ik heb hem even extra groot gemaakt, klik maar eens aan:


En hier nog een betere foto van de watercolour die ik daar een paar uur eerder al gemaakt had:

Buiten schilderen

Gisteren was weer eens een echte 'plein-air' dag: ik heb van het eind van de ochtend tot laat in de middag buiten zitten schilderen, op vier verschillende plekken. Heerlijk. Mijn armen en hoofd zijn knalbruin geworden en ik ben slechts één keer gestoken door een soort horzel.
Hier alvast een soort 'watercolour' van een dijkdoorgang in het Groninger land.

05 July 2009

Sedumdak III

Toen ik hoorde dat de buren het dak op gingen om te kijken of daar wat aan gerepareerd moest worden, dacht ik direct: mooi, dan kan ik eens even zien of ik een mooie foto van bovenaf van mijn atelier kan maken. Dat kon.

Hier kun je eindelijk goed zien hoe het sedumdak er uit ziet (klik aan voor een vergroting). Wel een stuk mooier dan de overige daken met saai grijs dakleer. Eigenlijk zouden alle daken van mooi gras of sedum voorzien moeten worden, maar het is jammer dat je er vanaf de grond meestal niet zo heel veel van ziet.

03 July 2009

Kliffen

Hier dan het best gelukte buitenschilderijtje van de afgelopen Denemarkentrip, ik ben er erg tevreden over:

Klik aan voor een vergroting
Ik besloot om slechts drie kleuren te gebruiken: ultramarijnblauw, magenta (rose), en een soort warm geel. Daar kun je een heleboel andere kleuren van mengen. Het was vrij warm om een paar uur onderaan de blinkend witte kliffen te zitten, maar met zo nu en dan een koel briesje van de zee en zelfs een langsvliegende slechtvalk was het toch een waar genoegen. Hier nog wat foto's:




01 July 2009

Kliffen schilderen

In Denemarken heb ik weer een aantal keer zitten schilderen, vooral onderaan de majestueuze kliffen van Mon. De zee is daar prachtig groenblauw door het witte kalk dat van de krijtrotsen in het water terecht komt.
Hier zie je me twee keer aan het werk, binnenkort de resultaten.


Meeuwen

Boven de boot die tussen Duitsland en Denemarken heen en weer vaart, hangt altijd een tiental meeuwen in de lucht, om in de gaten te houden of er niet iemand per ongeluk een patatje over de reling laat vallen. Aan die reling stond een klein meisje met een smakelijk ijsje, waar de meeuwen ook steeds gevaarlijk dicht naar toe zweefden omdat ze op een hapje aasden. Even verderop stond een man die stukjes brood naar de meeuwen gooide.
'Die meeuwen hebben echt honger! Laten we ze ook gaan voeren, dan kunnen we mooie foto's maken!' zei D.
We kochten koffie en grote chocoladekoeken en gingen aan de slag. De meeuwen werkten zeer van harte mee aan dit project. Zie hier de resultaten, en klik hier voor de foto's op D's site.