30 June 2009

Denemarken

De afgelopen dagen was ik weer eens met mijn goede vrienden M. en D. in Denemarken! We kampeerden aan de schitterende oostkant van het eiland MØN: heuvels, beukenbossen en krijtrotsen. Hou Krabbenvangen de komende dagen in de gaten voor foto's, filmpjes, schilderijen en tekeningen!



26 June 2009

'Michael Jackson overleden'.

Dit is zo'n kop die je twee of drie keer moet lezen voordat het echt tot je doordringt. Hoewel Jackson de laatste tijd een vrij rare snuiter was geworden, behoorde hij toch tot de groep mensen die een behoorlijk deel van je leven altijd op de achtergrond aanwezig was. Ik betwijfelde al zeer of hij zijn serie comeback-concerten (50!) in Londen echt zou gaan geven, hoewel alle kaartjes er natuurlijk direct voor verkocht waren, maar vroeger was Michael echt de allergrootste superster. Ik weet nog dat we op de lagere school op kamp gingen, en dat R., die één klas hoger zat, steeds maar weer het nummer 'Beat it' keihard op de slaapzaal draaide. Ik verstond er nauwelijks iets van maar ik vond het prachtig. Ik ben zelfs eens naar een concert van hem geweest, lang geleden. En dan was ik nog niet eens een echte fan.
Toch stiekem wel een beetje een verdrietig gevoel.

Hier komt 'ie nog een keer:

23 June 2009

Sedumdak II

Hier een foto van het hele sedumdak:


Zoals ik in het vorige berichtje al meldde, zit er onder de sedum-zoden potgrond (met steentjes), en daaronder zit weer dik vilt om de waterdichte folie op het dak te beschermen.
Binnen twee dagen hadden de kauwtjes uit de buurt in de gaten dat hier wel héél gemakkelijk veel nestmateriaal te halen was:


22 June 2009

Sedumdak

Op het atelier dat ik vorig jaar met R. gebouwd heb, hier in de tuin, hebben we een sedumdak gemaakt: een soort grasdak, maar dan met kleine vetplantjes die goed tegen droogte kunnen. Daarvoor bouw je eerst een vlak dak, daar leg je een dik soort vijverfolie op, daarna vilt (om die folie te beschermen) en een soort steentjespotgrond, waarop je dan de sedummatten legt. Dat zijn gewoon graszoden, maar dan niet met gras maar met sedum. Lijkt echt schitterend, veel mooier dan dakpannen,
Hier wat foto's van de -deels bloeiende- plantjes op mijn dak:






16 June 2009

Vroeg

Vandaag was ik dus met M. op allerlei plaatsen in Drenthe. We zagen de zon opkomen, die daarna direct verdween achter steeds dikkere bewolking, die overging in een ontzettende regenbui van zo'n 2.5 uur! Daar hadden we niet op gerekend. Gelukkig verzachtte de koffie + appeltaart in Borger veel, en 's middags bleek het heerlijk weer te worden.

Ik heb nog even - met niet al te best resultaat - zitten schilderen, maar ik had veel last van de zon, stekende horzels en een behoorlijke vermoeidheid (de wekker stond zoals gezegd op 3.00). Schildert niet héél goed, met maar twee uur slaap.
Toch was het heerlijk om de hele dag buiten te zijn. Hier wat foto's.

Na een poosje schilderen had ik het gevoel dat ik in de gaten gehouden werd. Ik keek over mijn schouder en zag dertig meter verderop een dode boom, met daarin tientallen vogels die mijn richting op zaten te kijken... het is dat de zon scheen, anders was het behoorlijk naargeestig geweest:

Hier nog een paar bijzondere rupsen:


De mooie kleurtjes van de dopheide:

En nog een zeer grote rups (klik aan voor een vergroting!)

15 June 2009

3:00

Zo laat staat mijn wekker vannacht. Na even douchen en wat ontbijt + koffie spring ik op de fiets en ga ik naar M. toe, om samen met hem naar een plek in Drenthe te rijden om de zonsopkomst mee te maken, en de hele dag te fotograferen / schilderen / mooie beesten zoeken, met hopelijk ergens halverwege nog een omelet in een herberg in Anloo, of zo. Wellicht later morgen of woensdag wat foto's.

Nog een paar mooie beestjes

De eerste is weer de groene bladsnuitkever, denk ik, de tweede moet ik nog even opzoeken, maar zal met de karakteristieke voelsprieten wel makkelijk te vinden zijn:




11 June 2009

Krabben zoeken op de Hebriden

In november van het jaar 2007 was ik met mijn goede vriend M. een tocht aan het maken over de Hebriden- zie de link in het rijtje hiernaast! (Of klik hier)
Op die tocht hebben we natuurlijk weer op heel wat plaatsen aan de kust gezocht naar krabben (en -schilden en -scharen). Zie hieronder een paar foto's.

Je kunt mij gerust een paar weken langs dit soort kusten laten struinen, ik vind dat echt schitterend. Mooie rotsen, golven, visbakken, scheepskabels, dode vogels, vissen, mosselen, verroeste delen van al lang vergane boten, zeewier, aangespoelde balken, kistjes, planken, plastic, krabben en alles met de heerlijke geur van de zee er bij.

Als je echt eens heel wat mooie onderdelen van krabben zou willen vinden (en wie wil dat niet ;-) moet je gaan kijken bij een vis- of krabverwerkend fabriekje aan de kust (op de onderste foto - waar de schapen heen rennen). Alle mooie delen van de krabben worden daar gewoon de achterdeur uit gekieperd. Schilden & scharen voor het oprapen.


Ik zal hier eerlijk bekennen dat ik de Nederlandse kusten helemaal niet zo veel aan vindt. Voor mensen die van zonnebaden houden is het prettig dat we zachtgeel zand hebben, maar geef mij maar honderden kilometers rotskust!

10 June 2009

Zoute haring

Vandaag kreeg ik drie zoute haringen van iemand, met daarbij het advies om er 'twee op te eten en één te schilderen'.
Goed advies. Ik ben er direct mee begonnen, hier het nog niet helemaal voltooide schilderij - klik aan voor een vergroting:


09 June 2009

Slamenietdood!

Voor de mensen die net als ik van mening zijn dat er van alles in de natuur te beleven valt, qua leven, hier een erg leuke weblog:

Slamenietdood!

Geheel en al gewijd aan 'miniatuur-natuur', zoals ik het maar zal noemen. OK, soms komt er ook wel een grotere vogel of mooie boom voorbij, maar meestal een gaaf insect, met -verbazingwekkend genoeg- ook altijd de naam er bij!
Bekijk het maar.

Vanaf nu staat er ook een permanente link naar Slamenietdood! in het rijtje hiernaast

08 June 2009

Beesten in de tuin

Hier weer een lading beesten die in de tuin te zien is. Kleine beesten weliswaar, maar als je goed rondkijkt in de tuin is er veel schitterends te zien. De dieren hieronder kwam ik in zo'n beetje één vierkante meter tuin tegen. Klik vooral de onderste twee foto's even aan, wat een prachtig torretje!







04 June 2009

Zomerprojecten

Het is alweer juni en ik had nog steeds geen leuke projecten voor in de tuin. Ik heb bijna elke zomer wel iets om in de gaten te houden; bloemen of groente of fruit of zo. Ik vind het prachtig om zo nu en dan tijdens het schilderen even de tuin in te lopen om te kijken hoe het met de aardbeien gaat, of de pergola al een beetje goed begroeid raakt met de klimrozen, hoe ver de blauwe regen al omhoog geklommen is, of er ook veel bladluizen op de knoppen van die zachtgele roos zitten (die ik er dan zo goed mogelijk van af blaas), of de vrijwel doormidden gezaagde wilg-achtige boom al weer uitloopt, hoe het met de clematis is en dat soort dingen. Maar dit jaar had ik nog niet echt groente of fruit als project (afgezien van de pruimenboom en de druiven die er elk jaar staan).

Ik ben dus naar de Tuinland gegaan en heb daar een stuk of vijf -verschillende soorten- tomatenplanten gehaald, een augurk-, een komkommer- en een ananasmeloenplant, en twee soorten paprikaplanten. Deze kwetsbare jonge plantjes had ik in mijn karretje gezet. Bij de kassa dacht ik: laat ik slim zijn, want als ik al die plantjes op de band moet zetten, en daarna weer in de kar, gaat er vast en zeker minstens één stuk. Ik heb de kaartjes die er bij in de grond waren gestoken er toen uit gehaald, zodat de kassadame ze goed kon scannen. Daarbij realiseerde ik me vrij laat dat ik dan niet meer wist welk kaartje bij welke plant hoort. De tomatenplanten herken je natuurlijk zo, maar probeer maar eens een augurk- en een komkommerplant uit elkaar te houden. Geeft niks. Extra leuk als het een beetje een verrassing is om te zien wat er aan komt.

Zes van de tien nieuwe planten.

03 June 2009

Kastje van oud beukenhout

Twee jaar geleden heb ik een beukenstammetje, dat al een paar jaar in de tuin had gelegen, tot plankjes laten zagen bij een echte houtzager. Gisteravond ben ik begonnen om er een soort kastje van te maken en vanmiddag was 'ie af - zie hierboven (klik aan voor een vergroting). Meer foto's van het proces hieronder:


Ik ben begonnen met het in stukjes snijden van zo'n 4 meter koperbuis en dat in elkaar te solderen, om een frame te maken waar de planken op kunnen liggen.



Daarna heb ik de plankjes ingesmeerd met lijnolie, waardoor je veel meer contrast in het hout te zien kreeg, echt heel spectaculair:






Ik hoor je denken: dat kastje is eigenlijk veel mooier zonder spullen er in, en dat is misschien inderdaad wel zo. Maar om dit kastje nou leeg te laten, en dan een lelijkere versie te maken om mijn mooie spulletjes in te leggen, is ook weer zo jammer.